Направо към съдържанието

Антонио Страдивариус

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Антонио Страдивари)
Антонио Страдивари
Antonio Stradivari
италиански майстор на струнни инструменти

Роден
1644 г.
Починал
Кремона, Италия
Музикална кариера
Инструментицигулка
Антонио Страдивари в Общомедия

Антонио Страдивари (на италиански: Antonio Stradivari, произношение [anˈtɔːnjo stradiˈvaːri]), известен още с латинизираното си име Антониус Страдивариус, е италиански лютиер и знаменит майстор на струнни инструменти, ученик на Николо Амати.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Счита се, че Антонио Страдивари е роден в Кремона през 1644 г., въпреки че точната дата на неговото раждане не се знае. Негови родители са Александро Страдивари (на италиански: Alessandro Stradivari) и Анна Морони (на италиански: Anna Moroni). Предполага се, че в периода от 1667 до 1679 г. той работи безплатно като ученик на Николо Амати, като изпълнява черната работа.

Създал е над 1200 цигулки, виоли, виолончели, арфи и др. Днес са запазени около 650 инструмента негова изработка.

Латинизираната форма на неговата фамилия, Stradivarius, както и кратката Strad, често се използва, за да се обозначат неговите инструменти.

Страдивари изпробва свой инструмент, XIX в.

Антонио Страдивари умира в Кремона, Италия на 18 декември 1737 г. и е погребан в Базиликата Сан Доменико, в Кремона. Ученици на Страдивари са били неговите синове Франческо и Омобоно. Счита се, че Антонио Страдивари не е предал своя богат опит на никого, включително и на синовете си. От 1100 инструмента днес са останали само 650.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]