Направо към съдържанието

Андреа Дуоркин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Андрея Дуоркин)
Андреа Дуоркин
Andrea Dworkin
американска радикална феминистка
Андреа Дуоркин през 1988 г.
Андреа Дуоркин през 1988 г.

Родена
Починала
9 април 2005 г. (58 г.)

Националност САЩ
Работилаписател, политик
Литература
Период1966 – 2005
Известни творбиPornography (1981)
Intercourse (1987)
Политика
Убежденияанархист
Известен спубликации върху радикалната феминистка теория и практика
Семейство
БащаХари Дуоркин
МайкаСилвия Шпигел
СъпругКорнелиус Дирк де Брюн (1969 - 1976)​
Джон Столтенбърг (от 1998)
Подпис
Андреа Дуоркин в Общомедия

Андреа Дуоркин (на английски: Andrea Dworkin) (26 септември 19469 април 2005) е американска радикална феминистка и писател, известна с критиката си към порнографията, за която смята, че е виновна за сексуалното, но не само, насилие върху жени.

Антивоенен активист и анархист от края на 60-те години, Дуоркин става радикална феминистка и публикува 10 книги върху радикалната феминистка теория и практика. В края на 70-те години и през 80-те години тя получава национална за САЩ известност като говорител на антипорнографското движение, както и заради нейните текстове върху порнографията и сексуалността, особено в Порнография: Мъже, които притежават жени и Проникване, които остават двете най-популярни нейни книги.

Теории[редактиране | редактиране на кода]

В повечето от своите книги Дуоркин илюстрира липсата на власт при жените в повечето епохи и общества по света. Тя поставя ударение върху това, че в традиционните общности жените и дъщерите на властимащите мъже са отглеждани така, че да бъдат физически безсилни: с неразвити мускули, твърде дълги нокти, деформирани стъпала.

В обикновените патриархални домакинства жената е животно за секс и бебета, както кравата е животно за месо и мляко, както и самото дете е бъдеща подчинена работна ръка. Модерната хетеросексуална порнография според Дуоркин отразява в синтезиран вид все още съществуващите патриархални нагласи – в порно филмите сцената започва с ерекцията на мъжете и завършва с еякулацията на мъжете, като жените са само средство за достигане на тази еякулация.

Дуоркин и други теоретици на феминизма отбелязват, че порното законно и открито се толерира само в общности, в които жените по закон са равни на мъжете. Чрез порното мъжете компенсират появата на новите „равноправни граждани“, потъвайки в свят, в който жените са изцяло техни слуги.

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

Публицистика[редактиране | редактиране на кода]

Поезия и художествена литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]