Направо към съдържанието

Алик Грановски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Алик Грановский)
Алик Грановски
руски музикант
Роден
Музикална кариера
ПсевдонимАлик Грановский
Стилтрадиционен хевиметъл, траш метъл
Инструментибас китара
Активностот 1980 г.
Семейство

Уебсайтmaster-rockgroup.com
Алик Грановски в Общомедия

Александър (Алик) Михайлович Грановски (на руски: Алекса́ндр Миха́йлович Грано́вский) е руски музикант, басист и основател на групите Ария и Мастер.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1959 в Москва. Като дете се учи да свири на цигулка, пиано и контрабас. Първата група, в която участва, е „Смещение“. През 1983 свири в групата на Сергей Саричев – Алфа. Там се запознава с Владимир Холстинин. След време двамата отново свирят заедно в „Поющие сердца“, а през 1985 създават „Ария“. Вокалист на бандата става Валерий Кипелов, а към тях се присъединяват и Андрей Болшаков, Кирил Покровский и Александър Лвов. На 31 октомври 1985 излиза дебютният албум на групата – „Мания величия“. Повечето от песните са композирани от Алик. Той композира и следващият албум „С кем ты“, заедно с Болшаков.

В края на 1986 повечето от музикантите на Ария напускат поради скандал с мениджъра Виктор Векщейн. През април 1987 те основават група Мастер. Името е измислено от барабаниста Игор Молчанов. В репертоара на бандата влизат хитове от първите 2 албума на Ария като „Тореро“, „Здесь куют металл“ и „Игры не для нас“. Алик остава единственият член на групата, останал в нея през 25-годишното ѝ съществуване. През 1997 участва като басист в соловия албум на Валерий Кипелов и Сергей Маврин „Смутное время“. През 2004 издава своя солов албум „Большая прогулка“. Също така участва като гост-музикант в проекта Margenta и групата на Алексей Страйк.

През 2014 г. Алик Грановски издава втория си самостоятелен албум, озаглавен „Bass Manuscript“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]