Чернова:Рангел Портев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Рангел Портев)

Рангел Милков Портев - легендарен футболист на ФК „Асеновец“[1], роден на 11 Февруари 1952г.

Състезателна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Стартира футболната си кариера още като ученик в детско- юношеският отбор на ФК „Асеновец“ с първи треньор Бялко Алексиев. Едва влязъл в отбора на юноши младша възраст, Янко Гъров, треньор на юноши старша възраст, го взема при него. Така Рангел Портев става най-младият футболист в отбора му. Междувременно следват няколко покани за Младежкия национален отбор.

През 1968г., все още ученик в гр.Пловдив, Портев изиграва и първия си мач с ФК „Асеновец“ мъже на поста полузащитник. Играе винаги на пост халф, обикновено с номер 5. Неведнъж впечатлява публиката с майсторските си изпълнения на преки свободни и наказателни удари, решаващи мачовете срещу трудни съперници в полза на ФК „Асеновец“. Ювелирните му изпълнения на корнери не веднъж са оставяли вратарите в невъзможност за реакция, изпращайки топката директно в мрежата.

На 26 май 2017 г. в знак на почит и уважение, Община Асеновград организира бенефис на Рангел Портев. Мачът между ФК "Асеновец" ветерани и ПФК "Левски" София ветерани, отново напълни стадиона на Асеновград.[2]

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

Има изиграни 375 мача в Южна Б футболна група, от които 350 са с екипа на ФК „Асеновец“. Реализираните 27 гола за поста полузащитник са впечатляващи.

С любимия си отбор „Асеновец“ най- високо завоюваното отличие е 3-то място Южна Б футболна група, сезон 1980/1981г. През същата година ФК „Асеновец“ достига и до четвърт финалите на турнира за Купата на България, което е и най-доброто постижение на отбора до днешни дни. Приет е за един от изявените футболисти на клуба.

Сезон 1983 - 1984г. играе в отбора на „Доростол“[3] Силистра, с който се класират на финал за Купата на Съветската армия. Срещу ФК „Левски“ София заемат почетното второ място.[4]

  1. Запрянов, Запрянова, Георги, Десислава. История - ФК "Асеновец" // Посетен на 2024-05-19.
  2. Колева, Емилия. Рачо и Жельо- добрата следа във футбола // Вестник Вестител/ бр. 887. 02-09 юни 2017г.
  3. Неизвестен. История - ФК "Доростол" // Посетен на 2024-05-19.
  4. Димитров, Милен. Пецето Аргиров извежда “Доростол” до финал срещу “Левски”, но не спасява отбора от изпадане // 2021-01-14. Посетен на 2024-05-18.