Романови

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Династия Романови)
Романови
Информация
СтранаРусия Руско царство, Руска империя
ОснователМихаил Фьодорович Романов
Последен владетелНиколай II Александрович
Настоящ потомъкМария Владимировна Романова или Андрей Андреевич Романов
Основана1613
Разпадане1917
Романови в Общомедия

Романови е управляваща династия, руски болярски род и фамилия на руските царе в Царство Русия от 1613 г. и руските императори от 1721 г. в Руската империя, а по-късно - полските крале, великите князе на Литва и Финландия, херцозите на Олденбург и Шлезвиг-Холщайн-Готорп и великите господари на Малтийския орден. Основател на династията е Михаил Романов. На 17 юли 1918 г., когато болшевиките разстрелват семейството на последния руски цар и император Николай II е сложен край на династията. Преди това той е принуден да абдикира на 15 март 1917 г. в резултат на февруарската революция. Романови са втората руска династия, първата е Рюриковичи.

Романови постигат известност като боляри на Великото московско княжество, по-късно на Руското царство. През 1613 г., след години на смущения, земският събор предлага за руската корона Михаил Романов. Той се възкачва на трона като Михаил I, превръщайки се в първия цар на Русия от династията Романови. Неговият внук Петър I основава Руската империя и превръща страната в континентална сила чрез поредица от войни и реформи.

Пряката мъжка линия на Романови завършва, когато Елисавета умира през 1762 г. След династичната криза, династиите на Шлезвиг-Холщайн-Готорп и Олденбург, възкачват на престола през 1762 г. Петър III, внук на Петър I[1]. Всички владетели от средата на 18 век до революцията от 1917 г. произлизат от този клон. Макар и официално известни като Романови, тези потомци на династиите Романов и Олденбург понякога се наричат ​​Холщайн-Готорп-Романов[2].

В началото на 1917 г. династията Романови има 65 членове, от които 18 са убити от болшевиките. Останалите 47 заминават в изгнание в чужбина[3].

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Произходът на династията и фамилията е легендарен и според двете водещи версии идва или от Тевтонския орден в Прусия в началото на 14 век или от Новгородските граждани Романовци. Първите достоверни исторически сведения свързват Романови с Андрей Кобила – болярин в двора на московския княз Иван Калита.

Възход[редактиране | редактиране на кода]

Възходът на рода към властта в Москва тръгва от брака на Анастасия Романовна с Иван Грозни, сключен по настояване на бабата на младия първи цар Анна Якшич.

Първият Романов избран за цар е Михаил, а след него за трети всеруски (московски) патриарх под името Филарет също е избран представител на Романови, което спомага династията и фамилията да се свързват в исторически контекст с излизането на Русия от т.нар. смутно време.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Генеалогично дърво на управлявалата Русия династия Романови – в картинки, портрети и снимки

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Hugh Montgomery-Massingberd. "Burke's Royal Families of the World: Volume I Europe & Latin America, 1977, pp. 460–476. ISBN|0-85011-023-8
  2. Просмотр документа – dlib.rsl.ru // rsl.ru.
  3. Isaeva, Ksenia. Dmitri Romanov: Immigration, friendship with Coco Chanel, the Olympics // 25 март 2015. Посетен на 30 ноември 2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]